West Zeeuws-Vlaanderen; Een landje apart!

Door zijn ligging tussen de Belgische grens en de Westerschelde, soms misschien meer Belgisch dan Nederlands. Rondom Camping Bonte Hoeve vindt u pittoreske dorpjes, die nog de sfeer van voorbije eeuwen ademen. Om het u wat makkelijker te maken (of misschien juist niet, want er is zoveel keuze!) noemen we hier een aantal dorpjes en stadjes in de omgeving waar voor u genoeg te zien en te doen valt en waarbij we ook de inwendige mens niet vergeten.

Aardenburg, een van de oudste stadjes van Zeeland met de machtige St. Baafskerk, een van de weinige gebouwen in Nederland waaruit zo duidelijk de Scheldegothiek blijkt. In het plaatselijk museum is veel te vinden over het rijke verleden uit zowel de Romeinse als de Middeleeuwse tijd. Ook voor een lekker hapje en drankje zit je in Aardenburg goed, om er maar een paar te noemen: Mossel- en Palinghuis Lekens, restaurant In den Wijngaard, Chinees restaurant Roos Garden en café restaurant ’s Lands Welvaren.

Eede is een klein grensplaatsje waar in 1945 koningin Wilhelmina weer voet op Nederlandse bodem zette. Een monument herinnert hieraan.

Voor kinderen is er veel te doen bij Familieparadijs het Krekeltje en het Victoria doolhof. Dit doolhof is het grootste doolhof in Europa en ook bij slecht weer is er een overdekt doolhof in een prachtige boerenschuur. Er is een kinderboerderij en een grote binnen- en buitenspeeltuin. Volop plezier dus, compleet met een lekkere pannenkoek en een glaasje fris.

Oostburg is een centrumgemeente, met een divers winkelaanbod, fijne restaurants, waaronder Goo Li Zeng, een Koreaans specialiteitenrestaurant. In de zomer worden er diverse markten georganiseerd en er is iedere woensdag een gezellige grote markt. Voor de sportieve golfers onder u, Oostburg beschikt over een prachtig golfterrein waar u te midden van al het groen een balletje kunt slaan.

Sluis is een gezellig stadje met een zeer veel winkels, die bovendien alle dagen open zijn. Daarnaast staat in Sluis het enige Belfort van Nederland en kunt u een heerlijke wandeling maken over de wallen rondom Sluis. Er zijn teveel restaurants om op te noemen, maar er is voor ieder wat wils, van een heerlijke snack tot een culinair menu in een sterrenrestaurant.

Ook een bezoekje aan Breskens mag in uw vakantie eigenlijk niet ontbreken. Er zijn fijne stranden en een prachtige jachthaven met een vismijn. Daarnaast is er een erg interessant visserijmuseum, waar vrijwilligers u veel mooie dingen laten zien en hier enthousiast over kunnen vertellen.

Ook zijn er boottochten naar de zeehonden, rondvaarten met sleepnetvissers en kunt u sportvissen op zee.

Breskens is ook de plaats waar u met de veerboot naar Vlissingen kunt varen (dit is op zich al een belevenis) om ook eens een kijkje op het eiland Walcheren te nemen. Dit is prima met de fiets te doen.

Bij Pannenkoekenhuis Elsje Fiederelsje “een bijzonder pannenkoekhuis” zit u heerlijk en eet u een zalige pannenkoek.

Natuurlijk spreekt het voor zich dat restaurants dankbaar gebruik maken van de vele soorten vis en het andere Zeeuwse lekkers. Sterrenrestaurant De Kromme Watergang in Slijkplaat (een buurtschap net buiten Breskens) spant hierbij wel de kroon!

Nog zo’n supergezellig plaatsje is Groede. Een topper is het museumstraatje, met winkeltjes uit oma’s tijd en veel oude ambachten. Niet te missen is ook de sfeervolle jaarmarkt. Fijne restaurants zijn er ook, onze favorieten? Den Engel, een heerlijk restaurant met een bijzondere inrichting en Brouwerij Brasserie de Drie Koningen, waarbij u de bierbrouwerij op afspraak kunt bezoeken.

Zuidzande en Retranchement zijn kleine plaatsjes met een allebei een fijn restaurant. In Zuidzande kunt u goed eten bij restaurant In de Kerk, waarbij u in een sfeervol gerestaureerde en ingerichte kerk vertoeft. Bij de Parlevinker in Retranchement is het na een aangename fietstocht lekker uitblazen op het royale terras en genieten van al het lekkers.

De badplaatsen Cadzand-Bad en Nieuwvliet zijn bekend om het heerlijke strand, waar u natuurlijk volop kunt zonnebaden. Is het weer iets minder zonnig, dan is een ontspannende strandwandeling met eventueel een drankje en een hapje bij een van de vele strandpaviljoens ook een goed alternatief.

Haaientanden

Deze fossielen zijn 150 tot 300 miljoen jaar oud en zijn voor veel bezoekers een waardevol souvenir, zeker wanneer deze zelf gevonden is.
De beste vindplekken zijn bij de radartoren in Nieuwvliet en in de Zwingeul bij Cadzand. Bij iedere omwoeling komen er weer meer naar boven.

Er is nog veel meer te genieten. Zo kunnen veel boerenbedrijven worden bezocht, enkele geven ook rondleidingen zoals de paardenmelkerij in Oostburg en de struisvogel boerderij in Sluis. Ook de biologische rozenkwekerij in IJzendijke is zeker de moeite waard.

Bij de receptie helpen wij u graag aan veel leuke informatie.

Attracties Zeeuws-Vlaanderen

Ook in de rest van de streek én daarbuiten vindt u nog vele steden en dorpen die een bezoek verdienen. Wat dacht u van Breskens met zijn jacht- en vissershaven en het visserijmuseum?
Neem nou Brugge “Venetië van het noorden”, of Damme de geboortestad van Tijl Uylenspieghel of Gent als historische tegenhanger van Brugge, en Antwerpen met zijn havens, markten etc. De Belgische kuststreek met o.a. de luxe badplaats Knokke en het Vlaamse achterland met zijn rijke cultuur liggen echt binnen handbereik.